LIMBAJUL IUBIRII – sau cum să transformi în fapte „aș face orice pentru tine”

“Care este cea mai mare frică a ta, Lavinia?“ Am primit această întrebare într-un interviu, iar răspunsul meu a fost: frica de îmbolnăvire. Da! Mi-e frică de boală pentru că e nemiloasă și pentru că nu pot să văd suferința, durerea și degradarea produsă de ea.

Înainte să fiu mamă îmi era frică să nu se îmbolnăvească părinții mei, iar eu să fiu neputincioasă în fața suferințelor lor.

De când sunt mamă, mi-e și mai frică de boală. Au fost ocazii în care copiii mei au trecut prin momente mai dificile provocate de boli întâlnite frecvent în perioada copilăriei, care ne afectează mai mult sau mai puțin în funcție de imunitate și de sensibilitățile fiecăruia. Băiețelul cel mare a trecut prin două intervenții chirurgicale, cu fetița mijlocie am fost internată în spital de câteva ori.

Nu au fost probleme grave de sănătate, iar copiii mei sunt bine acum, dar suferințele lor din acele momente mi-au rupt sufletul. Să îți privești puiul, să-l vezi că suferă și să nu-i poți lua suferința este cumplit pentru o mamă. Pe mine m-a traumatizat suferința lor și mi-am spus că voi face tot ce îmi va sta cu putință să-i feresc de boli. În primul rând, acolo unde există soluții de prevenire! Îmi amintesc și acum vocea mamei de când eram mică, mă dureau urechile din cauza otitelor și plângeam de durere: “Doamne, dă-mi mie durerea ei!“ Cât de bine înțeleg acum vorbele ei! Dar știu că oricât de mult ne iubim copiii nu le putem lua suferința asupra noastră.

De aceea exagerez uneori din dorința de a le proteja sănătatea și integritatea fizică. Și nu îmi place de mine când le spun fără să gândesc înainte: “Nu te urca în pom, o să cazi!“ Eu, care mi-am petrecut jumătate din copilărie la bunici, cocoțată într-un cireș!… Nu vreau ca fricile mele să le înfrâneze libertatea jocului, așa că mă străduiesc să nu fiu absurdă și exagerată în acest sens.

Nu suport să văd durerea unui copil nici măcar într-un film. Știrile despre copii cărora li s-a întâmplat un rău mă dor, mă revoltă, mă frustrează mai mult decât orice.

Încă de dinainte să nasc primul copil m-am gândit cum voi gestiona această frică. Unul dintre răspunsurile raționale a fost acela că voi găsi soluții punctuale, concrete de a înlătura anumite pericole din viața copiilor mei, cum ar fi îmbolnăvirea gravă cu o afecțiune care poate fi prevenită prin vaccinare.

Am încredere în știință, am încredere în cercetare, am încredere în medicină și sunt recunoscătoare că trăiesc în niște vremuri în care copiii mei nu sunt în pericol să moară din cauza rujeolei, spre exemplu.

Sănătatea copiilor mei este responsabilitatea mea, atât cât depinde de mine ca mamă, și este de datoria mea să mă implic activ în protejarea sănătății copiilor mei.

Drag părinte, dacă ai ajuns cu lectura până în acest punct înseamnă că știi exact ce simt și rezonezi cu mine, așa că te rog să citești în continuare despre cum ne putem proteja copiii de boli grave. Și despre cum putem face lucruri concrete, reale pentru copiii noștri, pentru ca ei să fie feriți când vor fi adulți de anumite boli ce le pot pune viața în pericol.

O amenințare serioasă la sănătatea copiilor noștri, viitori adulți, o reprezintă contractarea virusului Papiloma uman sau HPV (Human Papilloma Virus).  

Riscul de a dezvolta o infecție cu HPV pe parcursul vieții este foarte mare, aceasta fiind cea mai frecventă și mai răspândită infecție virală cu transmitere sexuală. 8 din 10 adulți, deopotrivă femei și bărbați, vor fi infectați cu HPV pe parcursul vieții. Iar o infecție cu HPV poate avea consecințe grave. Infecția cu HPV este implicată în 99% din cazurile de cancer de col uterin și asociată și cu dezvoltarea verucilor genitale și a altor tipuri de cancer ale organelor genitale masculine sau feminine. Din păcate, România se află încă pe primul loc în Uniunea Europeană la mortalitate prin cancer de col uterin.

Vestea bună este că infecția cu HPV poate fi prevenită prin vaccinare. Specialiștii recomandă ca vaccinarea să fie făcută atât la fete, cât și la băieți, în perioada de preadolescență, înainte de începerea vieții sexuale și de expunerea la HPV.

Astfel, o decizie pe care o luăm când copiii sunt mici, le oferă protecție în viitor, împotriva cancerelor cauzate de HPV. În România, vaccinarea anti-HPV este inclusă în cadrul Programului Național de Vaccinare, pentru fetele cu vârsta cuprinsă între 11 și 18 ani. Vaccinarea este gratuită și se face la solicitarea părinților/reprezentanților legali, în baza unei cereri depuse la medicul de familie.

Este important să ne informăm din surse de încredere. De aceea, vreau sa vă invit să vizitați platforma https://www.protejeaza-tedehpv.ro/. Veți găsi acolo toate informațiile de care aveți nevoie pentru a putea lua o decizie informată cu privire la vaccinarea anti-HPV a copiilor voștri. De ce este importantă? Cum funcționează? La ce vârstă se recomandă? Cât durează protecția oferită de vaccinare? Și multe alte aspecte importante pentru părinți, despre HPV și vaccinarea anti-HPV.

Vă mulțumesc că ați citit până aici și alegeți să vă informați pentru sănătatea copiilor voștri.

Toate informațiile disponibile pe www.protejează-tedeHPV.ro au la bază date validate științific. 

Pe website-ul www.protejează-tedeHPV.ro este disponibil și un e-book gratuit care poate fi descărcat de voi, dragi părinți.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *