Timpul este de partea noastră. Dacă îl prețuim

Aici vei afla cum reușesc să mă trezesc la 4 dimineața. Cum mă organizez într-o zi obișnuită? Cum îmi fac timp și pentru mine? De unde îmi iau energia? Citește în continuare…

*

5 repere pentru o zi reușită:

 

– stabilește un motiv pentru care merită să te trezești mai devreme

– fii pozitiv, trezește-te cu dorința de a avea o zi bună

– începe ziua cu un detaliu ieșit din rutină

– savurează-ți cafeaua sau ceaiul într-un ambient ordonat, pregătit de seara

– ia cu tine o mică gustare de acasă dacă se anunță o zi foarte lungă

*

Sunt un om norocos, înconjurat de oameni buni care mă inspiră, mă motivează, mă susțin și datorită lor drumul meu e lin. Și pentru asta sunt recunoscătoare.

Cum de sunt atât de norocoasă?

Nu aș putea spune exact și nu am nicio o rețetă magică. Cred însă că totul începe dimineața. Cu fiecare gând și cu fiecare acțiune din diminețile vieților noastre.

Noaptea, în somnul nostru profund, indiferent de cât de îndestulător este pentru cât de obosiți suntem, ne predăm universului. Atunci și acolo ni se oferă posibilitatea să dăm un restart, iar a doua zi dimineața să ne trezim senini. Unele lucruri nu țin de noi, ori de puterea omenească de a le schimba, altele însă da. Putem încerca să îndreptăm unele fapte de care nu suntem mulțumiți sau pur și simplu să ne trezim cu dorința de a avea o zi bună și să ne-o începem zâmbind. Nu zic să ne apucăm să râdem tâmp și forțat ci să ne gândim la lucrurile și oamenii care ne dau o astfel de stare. 

 

Diminețile mele încep de cele mai multe ori foarte devreme. Și am un motiv puternic care mă ridică din pat la 4 AM: iubesc ceea ce fac.

Și îmi place cafeaua, iar gândul că în scurt timp după momentul în care mă ridic din pat, ajung să savurez o cafea înconjurată de oameni dragi pe care îi iubesc și îi apreciez, îmi alungă somnul, dar – cel mai important – îmi alungă frustrările pe care aș putea să le acumulez din cauza faptului că nu am un program tocmai normal.

Când ai o casă plină de copii care mai tot timpul au nevoie de ceva de la tine, înveți să te bucuri altfel de un moment de liniște și de timp doar pentru tine. Indiferent la ce oră se întâmplă el. Acesta este un lucru care mi se pare fantastic la o mamă, printre multe altele: felul în care transformă timpul. Cred de fapt că mamele au o putere miraculoasă asupra timpului. Îl dilată, îl topesc sau îl opresc din mers, după bunul plac. Chiar și timpul nedormit, o mamă îl transformă într-o amețeală dulce și plăcută. De când sunt mamă prețuiesc altfel timpul. Nu mai am timp de irosit.

 

CINE SE TREZEȘTE DIMINEAȚA, DEPARTE AJUNGE

Eu simt pe pielea mea vorba “cine se trezește dimineața devreme, departe ajunge“. Trezitul dimineața și mobilizarea la maxim la o oră atât de matinală, devin o rutină plăcută care mă determină să fiu mai activă și mai productivă față de o zi în care mă ridic din pat mai târziu sau nu am un program bine stabilit.

 

Nu obișnuiesc să dau sfaturi, dar vreau să vă îndemn să faceți ceva, care cred eu că o să aducă schimbări frumoase și stări de bine în viața voastră: străduiți-vă să faceți ceva pentru voi în fiecare dimineață, chiar dacă asta înseamnă să vă treziți cu 15 minute mai devreme decât în mod obișnuit. Alegeți ceva ce vă place foarte mult. Să citiți câteva pagini dintr-o carte în timp ce vă beți cafeaua. Să introduceți un ritual de înfrumusețare, pe lângă dușul de dimineață, sau puțin sport.

Și un mic dejun, aranjat frumos pe masă, cu atenție la detalii, și savurat pe îndelete, poate să transforme complet o zi banală de luni într-una special, iar acea stare de bine poate să dureze toată ziua. Știu, tentația să amânăm alarma telefonului și să mai dormim câteva minute în plus este foarte mare! Dar efortul de a ne trezi puțin mai devreme merită, zic eu…

Un alt lucru pe care ați putea să încercați să-l faceți, care să vă asigure apoi o stare bună toată ziua, este să rezolvați cel mai important aspect pe ziua respectivă cât de dimineață se poate. Ceva important, bifat deja în prima parte a zilei, ne dă o putere fantastică de a rezolva și altele. Cel puțin asta mi se întâmplă mie.

 

ORGANIZARE, PUNCTUALITATE, PRIORITIZARE

În rest, la mine cel puțin, răspunsul la întrebarea “cum reușești să faci atâtea“ este: cu organizare și punctualitate. Programul mi se schimbă des în această perioadă imprevizibilă, dar când se întâmplă asta, prioritizez.

 

În varianta cea mai simplă, copiii au programul lor de grădiniță și școală de la 8 dimineața până la 16.30, iar eu, fie că sunt sau nu la știri dimineața, am sufiecient timp să am grjijă de casă, să merg la sală, la manichiură, la piață, să scriu pe blog sau să mă ocup de activități legate de serviciu. Foarte rar planific ceva pentru mine după ora 17. De la acea oră și până ne culcăm, timpul meu este dedicat familiei. Acestea sunt si perioadele cele mai productive din viața mea, când pe copii îi știu bine, învățând fericiți și în siguranță, lângă educatori și dascăli dedicați, iar eu mă bazez pe un program.

Când apar schimbări în acestă variantă de program pentru că trecem prin restricții impuse de pandemia de coronavirus, sau copiii au mici probleme de sănătate și nu pot merge în colectivitate, primim ajutor de la părinții și socrii mei. Eu îmi reduc mult din activitățile care nu au legătură cu copiii, pentru a putea fi acasă cu ei. Merg la serviciu, iar apoi revin acasă și mă reorganizez în așa fel încât să mai pot face lucruri care nu pot fi amânate sau activități care îmi fac plăcere și îmi dau o stare bună.

 

POFTA VINE MÂNCÂND

Încerc să nu amân activitățile sau întâlnirile programate, decât atunci când am motive întemeiate sau nu găsesc o soluție de a organiza programul copiilor, mai ales că la mine … pofta vine mâncând. Nu știu cum se face, dar când am un program încărcat, fac lucruri, îmi mai și ies cum trebuie, și atunci îmi vine să mă apuc și de altele. Profit de momentul bun, prielnic, când simt impulusuri de genul acesta și nu-l las să treacă. Și mereu îmi ascult corpul și mintea. Nu am un program de somn la prânz nici când mă trezesc dimineața la 4 și nici nu mă culc foarte devreme, dar în zilele în care mă simt obosită, iau o pauză. Fac în așa fel încât să recuperez niște ore de somn.

 

Și da, îmi vine să spun din nou: sunt un om norocos.

*

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *