Planuri de vacanță în pandemie

Copiii mei sunt înnebuniți după apă. Le dai liber pe o plajă și sunt cei mai fericiți din lume. Ca să vă faceți o idee de cât de mult așteaptă vacanța la mare, imaginați-vă că, în ultima lună, s-au echipat în fiecare zi de plajă ca să înoate… pe saltea, și-au demontat cortul ca să-și facă vâsle pentru măsuta devenită barcă și sunt neobosiți în joaca lor de-a marea.

Vara trecută am experimentat deja vacanța la mare în formula actuală, cu trei copii mici, fără alte ajutoare. Karin avea 10 luni, Klara 2 ani si 7 luni și Mathias 4 ani si 7 luni. Am ales Halkidiki ca să putem merge cu mașina dintr-un salt. Așa ni s-a părut cel mai lejer și potrivit nouă. Soțului meu îi place să conducă, nu e speriat de distanțe lungi și am călătorit noaptea pentru ca micuții să doarmă și să nu resimtă drumul. Am stat într-un hotel boutique cu doar câteva apartamente, la parter, cu ieșire rapidă și ușoară la plajă. Adică nu mai trebuia să cărăm bagaj și nici plecarea la plajă nu ne mai lua o oră. Plaja era cu nisip fin și apa mică la mal, era ultima din acel mic golf și foarte îngustă, așa ca acolo nu ajungeau prea mulți turiști și nu se aglomera. Din experiențele din alți ani am știut exact la ce detalii să ne uităm când ne-am ales vacanța, ca să ne și putem bucura de ea și să nu ne întoarcem mai obosiți decât la plecare. A, și nici să-i stresăm pe cei din jur. Ne-a ieșit foarte bine și am să vă dau câteva ponturi în altă postare.

Având rețeta bună de anul trecut, ne-am spus că trebuie să facem tot ce putem să-i ducem pe copii la mare și în această vară, în care întreaga planetă se confruntă cu o pandemie. Nu suntem inconștienți, nu e vorba de aroganță, ci pur și simplu ne dorim să le facem o bucurie bineee-meritată copiilor, dar în condiții de siguranță pentru sănătatea lor și a noastră.

Șansa noastră de a trăi o săptămână ca-n filme

Marea Neagră am considerat-o o variantă bună pentru noi doar în extra-sezon. Lista de motive este destul de lungă. De la raportul calitate-preț până la faptul că marea noastră, deși superbă, nu are plaje cu umbră naturală, iar cele sălbatice sunt prea puține. Întotdeauna am avut însă experiențe minunate și la marea noastră, la început de iunie ori sfârșit de septembrie.

Căutările le-am început și de această dată tot în Grecia, utilizând și acum platforma Airbnb.

Condiția principală era să găsim o căsuță cu bucățica ei de gradină și plajă, într-o zonă mai puțin populată. Adică să fim izolați.

Planul nostru este să ne urcăm în mașină de la noi de acasă și să coborâm direct la destinație. După destul de multe căutări, soțul meu a găsit ceva potrivit în Halkidiki pentru iulie. Având în vedere situația incertă în ceea ce privește evoluția pandemiei și posibilitatea de a călători în străinătate, ne-am asigurat că proprietarul casei are o politică de anulare suplă, că într-un termen rezonabil ne putem primi banii înapoi dacă nu vom mai putea merge și decidem acest lucru cu aproximativ 10 zile înainte. Mai ales că odată cu rezervarea am și plătit integral șederea.

Ne-am obișnuit deja să ne organizăm cu cumpărăturile în așa fel încât să nu fim nevoiți să facem des drumuri la magazin, și ne-am propus să ne ocupăm noi de tot ce ne trebuie ca să ne asigurăm mesele acolo unde vom sta. Da! Nu vrem să mergem nici măcar la restaurant să mâncăm. Am secretele mele în ceea ce privește gătitul în așa fel încât să nu fie un stres. În plus, m-am antrenat în această perioadă, inclusiv la acest capitol. Pentru unii poate asta nu sună a vacanță, dar nu vrem să riscăm nimic și în același timp ne dorim să le oferim această bucurie copiilor. Cu alte cuvinte vrem să ne izolăm pe o plajă în Grecia… sau să experimentăm cum ar fi să trăim așa, ca în filme, într-o căsuța la malul mării… măcar pentru o săptămână.

Rămâne acum de văzut ce condiții de călătorie vor fi până în iulie. Premierul grec a anunțat că Grecia ar putea primi turiști din 1 iulie. Acum se discută de un pașaport de sănătate, pe care este posibil să-l ceară autoritățile grecești ca să se asigure că turiștii intrați în țara lor nu sunt purtători de coronoavirus. Nu este clar cum vom putea obține actul, dar cu siguranță aceste aspecte se vor lămuri cât de curând.

Noi nu vrem să renunțăm încă de pe-acum să visăm la vacanța de vară. Dacă în Grecia nu se va putea, vom căuta variante de a merge cu cortul undeva la noi în țară. Aceasta este o altă experiență pe care ne-o dorim pentru copii și cu siguranță se va găsi momentul oportun.

Să fim optimiști!

2 Comments

 1. Adina 4 iunie 2020 at 7:53 am

  Aștept ponturile despre mancare

  Reply
  1. Petrea Lavinia 4 iunie 2020 at 8:10 am

   Daaa!!! Aceasta o sa fie următoarea postare, luni. Din păcate, deocamdată, nu am timp sa postez mai mult de un articol pe săptămână. Multumesc din suflet ca ești aici și ai citit!🙏

   Reply

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *