Povestea fetelor de la IE. Sau cum să poți spune “meseria mea, pasiunea mea“

Aici vei afla cum poți să-ți transformi pasiunea în afacere! Cum să îți descoperi un talent, să studiezi și să nu renunți la primul obstacol. Te invit să descoperi povestea care te va inspira.

*

5 repere despre cum să-ți transformi pasiunea în afacere:

  – descoperă-ți un talent sau o pasiune

  – studiază ca să acumulezi cunoștințe în legătură cu talentul sau pasiunea ta

  – investește timp, creează și arată lumii ce știi

  – caută soluții financiare și folosește-te inteligent de social media

  – ai răbdare, caută-ți motivația și crede în visul tău

*

Nu am studiat managementul afacerilor și nu vreau să vă dau vreo lecție despre cum să reușești în afaceri. Nici vorbă! Dar vreau să vă dezvălui o poveste despre cum două fete extraordinar de frumoase și de talentate au reușit să își transforme pasiunea în afacere. Au făcut-o bazându-se pe talentul lor, pe mâinile lor iscusite, pe autenticitate, pe studiu, pe multă muncă, răbdare și sacrificiu.

Le-am întâlnit pe Iulia și Emilia de la IE cu puțin înaintea zilei de 1 decembrie 2019. Am intrat în micuța lor camera de prezentare aflată în imediata apropiere a atelierului în care se cosea de zor la o ie. Mă grăbeam și îmi propusesem să aleg repede o ie pe care să o port la știri de 1 decembrie și să fug să mai rezolv câteva treburi înainte să-i iau pe copii de la grădiniță.

Minunățiile de care eram înconjurată m-au făcut însă să mă așez și să pun întrebări. Mă uitam fascinată la cele două fete și mă simțeam norocoasă că drumul m-a adus în fața lor. Nu puteam rata șansa de a le afla povestea. Povestea lor și a ceea ce iese din mintea, sufletul și mâinile lor. Nu aveam atunci unde să o împărtășesc. Era doar pentru mine. Sunt tare bucuroasă că acum am unde să le spun povestea, care sper să vă inspire.

 

Iulia și Emilia fac echipă încă din vreme liceului. Au studiat împreună la Liceul de Arte din Craiova, apoi au venit în București la Univesitatea Națională de Arte. Imediat după ce au terminat facultatea s-au angajat într-un atelier unde au putut să își pună în valoare talentul și să își perfecționeze tehnicile. Au muncit timp de 3 ani în atelier, iar în paralel au facut masteratul.

Iulia: “Am avut proiect comun cu Emilia. Am ales ca temă tradițiile și portul tradițional românesc. Am avut și un amplu research asupra tuturor elementelor ce alcătuiesc portul autentic românesc, dar și tradiții și obiceiuri. Imediat după finalizarea masteratului am participat la diverse concursuri la care am luat premiul întâi, lucru ce ne-a încurajat să mergem pe acest drum, astfel că după 6 ani de experiență acumulată la diverse case de modă, am hotărât să deschidem propriul atelier cu showroom – asta pe la sfârșitul lui 2017.“

 

Fetele de la IE și-au transformat visul în realitate. Primul an pe cont propriu a fost și cel mai greu și plin de provocări.

Emilia: ”Am lucrat doar noi două, ne ocupam de tot ce însemna producție, achiziții, promovare și vânzare. Acum avem o echipă frumoasă și completă, fiecare este pe partea lui de atribuții, ca lucrurile să meargă ca unse 🙂 Nu putem spune că am sacrificat, preferăm termenul de investit mult timp și pasiune, răbdare și economii, ca visul să devină realitate.“ 

 

”…am mers mai departe cu visul ținut strâns în brațe”

Cred că am stat de vorbă cu fetele câteva zeci de minute care nici nu mi-am dat seama când au trecut. Nici nu apucasem să probez ceva… Eram absorbită de cum se completau… atât de frumos și firesc, povestindu-mi despre munca lor. Sunt norocoase că se au, și ele știu asta.

Iulia: “Contează enorm să ai alături o persoană cu care să te poți completa, este ca într-o relație 🙂 Faptul că suntem amândouă implicate în aceeași măsură ne-a ajutat să ne sprijinim reciproc și, spre norocul nostru, momentele în care eram epuizate sau descurajate NU s-au sincronizat.

Ne-am ridicat moralul de câte ori a fost cazul și am mers mai departe cu visul ținut strâns în brațe. Iar la noi totul a decurs natural, încă de la începutul primului job. 

 

Unite de aceeași pasiune și același vis, am pornit la drum și mereu am dat tot ce a fost mai bun din noi. Ne-am descoperit calitățile și defectele și astfel le-am fructificat în rezultate. Iar aici vorbim de perioada incipientă, când lucram doar noi două. Emilia este pasionată de partea tehnică, ceea ce implică tipare și croit, eu am fost mai mult atrasă, datorită răbdarii excesive, către detalii și finisaje. Îmi place să lucrez în mașină de cusut, să accesorizez produsele și să cos de mână.“

“Modelul nostru a fost dorința în sine de a reuși”

Fetele au căutat soluții financiare ca să își poată transforma pasiunea în afacere. Au făcut economii, au apelat la familie și prieteni, dar au aplicat și pentru un proiect start-up, care după mulți pași și hârtii peste hârtii, s-a concretizat. S-au concentrat mult si pe online și au dat viață unui magazin online cu o interfață spectaculoasă. Au acordat atenție fiecărui detaliu. Când le deschizi site-ul, ai impresia că intri direct într-un spectacol.

“Modelul nostru a fost dorința în sine de a reuși. Nu poți lua un model anume și să îl urmezi, pentru că fiecare poveste este scrisă cu propriile experiențe.“

 

Fiecare piesă vestimentară care iese din atelierul fetelor este o bijuterie, lucrată cu măiestrie, cusută cu răbdare și pasiune. Pui pe tine o poveste. Mi-a fost greu atunci să mă hotărăsc ce ie să aleg pentru 1 decembrie.

Emilia: “Costumul tradițional autentic va fi mereu sursa noastră de inspirație, dar împreună cu dragostea pentru frumos, dorința de a vinde calitate, de a contribui câtuși de puțin la evoluția culturală a modei în România, este o sursă de inspirație nesecată.“

 

Când m-am hotărât să le spun aici povestea, le-am rugat pe Iulia și Emilia să îmi lase un mesaj pentru voi, cei care nu v-ați hotărât încă pe ce drum să o luați. Fie că vă aflați în punctul de a alege facultatea pe care să o urmați, fie nu știți ce să faceți după terminarea studiilor ori pur și simplu vreți să trăiți visul în materie de carieră.

Iulia și Emilia: “Mereu am să fiu în favoarea susținerii visului. Este foarte important să lucrezi de drag și nu din obligație, să încerci mereu să perfecționezi lucrurile, și asta din plăcere, nu de nevoie. 

Să te duci cu drag la muncă, chiar dacă nu este propria afacere, iar răbdarea de a învața fiecare pas va fi naturală, născută din pasiunea de a acumula experientă în domeniul mult visat.“

“Mi-aș dori să se înființeze acele școli de arte și meserii de altădată”

Ne aflăm într-o permanentă schimbare și căutare. Vedem cum dispar unele meserii și apar altele noi, iar aceste premise ne pun și mai mult în dificultate când trebuie să facem unele alegeri care să ne asigure un trai frumos. Le-am întrebat pe fete cât de important este să ne descoperim un talent pe care să-l și cultivăm apoi, să ne urmărim pasiunile și să îndrăznim să dăm viață unui vis.

Iulia: “Dacă ne raportăm la domeniul nostru, noi avem nevoie de oameni, nu putem, sau cel puțin nu încă, să renunțăm la abilitatea celor care știu să coasă de mână, să aplice cu răbdare și migală perle sau mărgele, în modele creative la nivel de artă. Acest lucru ne permite nouă să ținem cont de dorința fiecărui client și să jonglăm cu necesitatea și utilitatea. Faptul că avem produse realizate la comandă, produse personalizate luând în calcul echilibrul proporțiilor, accentuarea anumitor zone precum bust, talie, șold, în funcție de fiecare client în parte, sunt caracteristici ce ne diferențiază de mulți alții.

Mi-aș dori să se înființeze acele școli de arte și meserii de altădată, să se poată învăța și explora o meserie, ca tinerii să își caute vocația, să o descopere și să o fructifice mai departe.

Dacă un tânăr și-a descoperit pasiunea și lucrează să o dezvolte, se numără printre acei tineri fericiți, împliniți sufletește și cu șanse mari de reușită.“

Iulia Ghenea și Emilia Tudoran își spun “IE Clothing“. I – Iulia, E- Emilia 🙂  Și dacă vă doriți să le cunoașteți și să le descoperiți munca, vă așteaptă cu căldură în showroomul lor.

*

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *