Un prim pas în viață

Martor mut

Stăteam pe un scaun într-o sală de așteptare. Încercam să fac ceva pe telefon ca să treacă timpul, dar nu reușeam nimic. Auzeam plânsetul unui copil. Câteva minute m-am concentrat doar la ce se auzea dincolo de ușa de lângă mine. Era un plâns care mă răscolea și mă întrebam ce problemă are acel copil. Mă uitam la părinții din jurul meu și încercam să-mi dau seama care este mama băiețelului care plângea. Am recunoscut-o repede, fără să greșesc.

Ne aflam într-un centru de kinetoterapie – un loc în care eu am mers, pe rând, cu fiecare dintre cei trei copii ai mei, care aveau de corectat mici probleme legate de poziția piciorușelor. În timpul vizitelor care au urmat am aflat și povestea lui Alin. Se născuse prematur și avea grave probleme locomotorii și de motricitate. Mama și bunica îl aduceau la terapie de două ori pe zi, 5 zile pe săptămână. Și veneau din provincie. Stăteau la un hotel aproape de centru.

Progresele mici, dar importante, pe care Alin le făcea în terapie, le dădeau celor două femei putere și speranță că toate eforturile lor nu sunt în zadar și că, doar așa, Alin poate spera că într-o zi o să meargă și o să aibă o viață normală. Iar eforturile lor erau uriașe. Și financiare și emoționale. Le-am cunoscut și le-am urmărit povestea de câțiva ani încoace și vă spun că pentru mine acești copii și familiile lor sunt niște eroi. Dar au nevoie de ajutorul nostru în aventura lor grea pentru a spera la un final fericit.

Copiii mei sunt bine și au avut probleme mici, dar alți copii depind de ani de zile de terapii ca să spere că într-o zi vor putea să meargă. Știu însă că aceste terapii costă, iar efortul financiar este mult prea mare pentru cele mai multe dintre familii. El trebuie susținut ani la rând, iar cei mai mulți sunt nevoiți să se mute în București pentru că aici sunt și cei mai buni terapeuți.

Mă implic. Ne implicăm

Am decis să fac ceva și să încerc, cu ajutorul oamenilor buni și darnici, să sprijin centrul KinetoBebe să asigure terapii gratuite pentru copilașii care depind de asta.

Am mers să-i cunosc mai bine și așa am aflat o altă poveste tulburătoare. Pe cea a lui Iris.

Diana avea 26 de ani când a aflat vestea că va deveni mamă și a fost cea mai frumoasă veste din viața ei. Bucuria ei s-a dublat, după ce doctorul i-a spus că în pântece îi bat două inimi. Emoțiile și bucuria de a afla că va avea gemeni nu a durat foarte mult. Din cauza unor complicații, nașterea a fost prematură, iar una dintre fetițele Dianei… nu a supraviețuit. Cu suferință în suflet, cei doi părinți și-au concentrat toată forța către salvarea fetiței Iris, care nu avea mari șanse de supraviețuire. Iris a depășit momentele critice, dar fiind născută la doar 27 de săptămâni avea grave probleme neurologice și motorii.

A ajuns în centrul KinetoBebe și a început o grea recuperare. Prin grija și dedicarea specialiștilor, evoluează spre bine dar încă are nevoie de terapie pentru a putea avea o viață normală.

“Privește în ochi un părinte care merge zilnic la terapie cu copilul! Acolo găsești durerea, întrebările, dar și speranța!“

Raluca Chișu, președintele Asociației KinetoBebe, încearcă să-i asigure lui Iris si altor 1100 de copii, terapii gratuite. Anul trecut, cu sprijinul ONG-urilor, al donatorilor și sponsorilor a reușit asta. Acum, însă, lucrurile s-au schimbat radical din cauza pandemiei. Raluca ne explică:

„Finanțările pentru Bursele de Terapie am reușit să le adunăm anul trecut în evenimente caritabile “Dăruiește ziua ta” sau “Cooking Charity”. Evenimente pe care, începând cu luna martie, nu am putut să le mai organizăm. Singura șansă de a asigura aceste burse este parteneriatul cu mediul de afaceri și donațiile sau sponsorizările pe care persoanele juridice le fac în această perioadă de timp.

Încercăm să demarăm activități de conștientizare a nevoii copiilor de terapie continuă și a necesității de a ajuta familiile prin susținerea unei părți din costurile acestor terapii. Astfel a luat naștere proiectul “Un prim pas în viață”, proiect prin care sperăm să putem să strângem fondurile necesare pentru a asigura Burse de Terapie pentru cât mai mulți copii.

În acest an, sponsorizările și donațiile pentru Asociația KinetoBebe s-au redus la aproape de zero, încercând să susținem Bursele de Terapie din resurse de care nici noi nu mai știm cum am făcut rost.

Pe de altă parte, numărul cererilor de Burse de Terapie este de patru ori mai mare decât anul trecut pe vremea aceasta. Tot mai mulți părinți și-au pierdut locurile de muncă sau venitul familiei s-a redus dintr-un anumit motiv, astfel că părinții sunt puși în fața unei decizii foarte grele: a renunța la terapia copilului.“

În anii în care am mers cu copiii mei într-un centru de kinetoterapie, am înțeles cât de importantă este continuarea terapiei odată începută, mai ales în cazurile complicate.

“Responsabilitatea programului terapeutic este foarte mare, iar kinetoterapia pediatrică este unul din acele servicii care nu pot să fie traduse în online. Terapia se face în Centrul de Recuperare specializat pentru copii, cu personal avizat să facă acest lucru și mai ales în mod constant.

Terapia copilului cu diagnostic neurologic, ortopedic sau care are alte afecțiuni trebuie să fie continuată și în această perioadă, orice întrerupere a programului de recuperare însemnând un regres pentru copil. Astfel, copilul va pierde achizițiile dobândite, și efortul depus pentru starea lui de sănătate poate să fie în zadar“, mi-a explicat și Raluca Chișu.

*

I-am cerut Ralucăi și câteva sfaturi pentru părinți, în ceea ce privește dezvoltarea motorie a nou-născuților. Cum trebuie urmărită, la ce să fie atenți și când să apeleze la un specialist.

“Rugăm părinții să fie foarte atenți la acest aspect, să discute cu medicii neonatologi și pediatri despre etapele de dezvoltare motorie și despre tot ce implică acestea. Recomandăm ca în primele luni să se facă o evaluare motorie într-un Centru de Kinetoterapie Pediatrică și să se discute pe larg fiecare aspect legat de cresterea bebelușului, de dezvoltarea neuromotorie și de modul în care stimulăm prin joc copiii acasă.

Atenție: stimulare și nu supra-stimulare! Primul an de viață este foarte important din punct de vedere al dezvoltării neuromotorii a copiilor, în fiecare săptămână existând achiziții motorii noi și esențiale pentru bebeluș, pentru viitorul copil și apoi adult.“

Cum îi putem ajuta pe copiii care au nevoie de terapie să facă “Un prim pas în viață“? Donând! 

Companiile pot dona 20% din impozitul pe profit, iar sponsorizarea se scade din impozitul pe profit și nu implică vreun cost suplimentar pentru firme.

Fiecare sursă de venit se traduce prin șansa unui copil de a merge, de a fi sănătos.

Contractul de sponsorizare în conformitate cu legislația în vigoare, se află pe www.kinetobebe.ro/craciun2020. Dacă aveți nevoie de mai multe informații și lămuriri, le obțineți de la Mariana Pavel – 0758.064.069

*

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *