Am ajuns la apus. Doamne, ce minune! Marea ni se arăta în lumina perfectă! Klara și Mathias au coborât din mașină, au fugit țipând de bucurie, direct la apă și au intrat în mare cu hainele pe ei. Orice stres aveam legat de prima mea experiență la cort, s-a risipit în acea clipă.
Ei s-au bucurat de apă, iar Karin s-a jucat linistită în nisip. Ea și-a arătat teama față de valurile mării și nu am insistat nici să se apropie, ca să nu o agităm. Mai ales că se exprimă foarte bine și ne spune ce vrea și ce nu. Temperatura era perfectă. În timp ce copiii se jucau, noi ne-am putut ocupa de bagaje și cort. Mașina era plină până la refuz! Nu eram însă presați de nimic.
Cum am ales cortul și ce alte accesorii asigură un confort sporit
Cortul nostru este suficient de mare pentru ca toți 5 să avem loc și să stăm lejer. Are două camere de dormit și încă una unde ne-am putut aranja bagajele ca să avem la îndemână tot ce ne trebuie.
Soțul meu a fost foarte atent la câteva detalii importante atunci când a ales cortul, mai ales că el este singurul din familie care avea deja experiența dormitului la cort, fiind un iubitor al drumețiilor pe munte. Pe lângă un montaj simplu, adică să nu ai nevoie de o diplomă de inginer constructor ca să pui un cort, este esențial ca materialul din care acesta este făcut să fie unul de calitate, care să permită aerului să intre in camerele de dormit și să nu se încingă în razele soarelui. Astfel te poți refugia lejer în cort și în timpul prânzului fără să mori de cald și nici nu se face condens în timpul nopții.
Am avut și alte accesorii care ne-au asigurat confortul: prelate pentru umbră, pe plajă și în zona de servit masa, două lămpi pe baterii pentru lumină seara în cort, saltele, izopren, saci de dormit cu care doar ne-am învelit. Lucrul fără de care nu cred că m-aș fi încumetat să merg cu cortul a fost însă o toaletă ecologică portabilă. Genială chestie! Atât de simplu de folosit și igienic! Am completat-o cu un cort de duș, care asigură intimitatea utilizatorului.
Vă mărturisesc că, dincolo de întrebarea “unde mă spăl“, cea legată de nevoile fiziologice dese ale copiilor în mod special, mă stresa cel mai tare. Nu le-am dat voie niciodată copiilor să-și facă nevoile fiziologice în apa mării! Sau pe plajă! Cred că trebuie să le explicăm foarte clar copiilor că aceste nevoie se rezolvă la toaletă sau în scutec, și nu în altă parte. Ca să acoperim și nevoia spălatului, am avut și un duș, sub forma unui burduf în care se pune apa, care curge apoi controlat, printr-o scurgere asemănătoare dușului. Problema a fost că nu prea am avut de ce să-l agățăm și cineva trebuia să-l țină. :)) De acasă am mai plecat și cu câteva bidoane de apă de la robinet, pe care am folosit-o cu ajutorul unui rezervor cu robinet economic.
Ce am mâncat și ce cumpărături am făcut
Problema meselor am rezolvat-o astfel: alimentele perisabile le-am depozitat într-o geantă frigorifică în care am avut și câteva rezerve cu gel și sticle cu apă plată, înghețate, care au menținut geanta rece mai bine de 24 de ore. Am avut și o ladă frigorifică electrică, în care am pus pinguini înghețați de acasă, dar pe care o dată am mai răcit-o la mașină. Am mai avut legume, fructe, nuci, migdale, merisoare și alte alimente uscate, măsline și conserve. Legat de conserve am fost foarte plăcut surprinsă să constat că acum există atâtea variante și combinații care satisfac și gusturile pretețioase. Sunt și în variante bio. Lapte există și la cutii mici UHT, adică nu e nevoie să stea la rece, iar după desfacere o doză mică se consumă imediat. Asta pentru o porție de cereale cu lapte ori cana de lapte pe care copiii mei încă o beau înainte de culcare. Am mai avut și un mic arzător la care am făcut într-o zi paste cu sos de roșii și ton. Atunci când am mers să fac cumpărături care să ne asigure mesele, am căutat produse ambalate în cantități mici și care înainte de desfacere să nu necesite să stea neapărat la frigider. Într-un hipermarket variantele sunt nenumărate, însă e nevoie de răbdare. Nu o să fie o plăcere dacă mergeți pe grabă. O să aveți impreisa că nu găsiți nimic potrivit. Să nu uitați și de saci de gunoi, mari și rezistenți pentru resturi.
Am plecat cu cortul pentru două nopți, de weekend, pentru că timpul nu ne-a permis să stăm mai mult, dar cu proviziile pe care le aveam mai puteam să stăm lejer încă două zile.
Unde am amplasat cortul și de unde am obținut permis
Cortul nu a fost amplasat pe plajă pentru că nu este legal. A fost pus cortul după duna naturală de nisip, într-o zonă cu puțină vegetație, în imediata apropiere a drumului de acces. Accesul este permis în baza unei taxe. Am plătit pentru o mașină și doi adulți. Mai exact, am achitat un permis online pe www.ddbra.ro.
Mai merg cu cortul?
Mi-a plăcut prima experiență cu cortul? Nu extraordinar de mult. De ce? Pentru că nu ne-am ales bine momentul în care am călătorit, adică zilele de weekend, și seara m-au stresat destul de mult țânțarii. Mă așteptam la o plajă, dacă nu pustie, măcar liniștită, cu corturi sau rulote răsfirate ici-colo. Vineri după-amiază când am ajuns, experiența se apropia de ce sperasem, însă sâmbătă la prânz eram înconjurați de corturi, multe puse chiar pe plajă. Cel mai mult m-a deranjat faptul că seara, în loc să adorm în sunetul mării, încercam să fac abstracție de amestecul muzical care răsuna din toate părțile și să mă rog să nu se trezească copiii speriați de bubuiturile unor focuri de artificii. Înțeleg nevoia noastră de a ne petrece timpul în aer liber după atâta stat în casă, înteleg și încurajez vacanțele altfel, cât mai aproape de natură și în condiții de siguranță, în țara noastră frumoasă, în acestă vară dintr-o lume aflată într-o pandemie care ne-a răscolit pe toți, dar haideți să facem un efort să ne respectăm și mai ales să respectăm natura!
Altfel, mi-a plăcut sentimentul de libertate pe care l-am simțit. Nu a trebuit să ne grăbim dimineața ca să ne organizăm să ajungem la plajă, ori să ne adunăm să plecăm la masă. Copiii au dormit neîntorși, iar dimineață s-au trezit și au ieșit imediat pe plajă. La prânz am stat la umbra, iar briza mării ne-a asigurat răcoare. Karin a dormit bine, chiar învelită, iar frații s-au jucat în nisip. De apusuri, nu mai zic! Am fost acolo, le-am trăit, le-am simțit și ne-am bucurat de bucuria copiilor. Timpul a stat în loc, iar noi nu ne grăbeam niciunde.
Vom mai merge cu cortul, informându-ne înainte de regulile zonei în care vom merge și respectându-le. Vom încerca să mergem în timpul săptămânii, când numărul turiștilor este, de regulă, mai mic, oriunde am merge.
O vară altfel, dar reușită vă doresc! Vacanță plăcută!
*
Cum v-ați ferit de țânțari? Noi am fost week end-ul trecut, tot cu cortul, și bănuiesc că în aceeași zonă și încă mă mai mănâncă urmele de mușcături de pe picioare. Am avut Autan dar nu a făcut față. Mi s-au părut foarte agresiv. În rest, da, a fost prima dată și la noi, și a fost o experiență minunată.
Am stat cât am putut de îmbrăcați. Nici la noi nu a funcționat Autan… Copiii sunt f ciupiti. 🙁
Foarte util articolul. Soțul meu vrea sa ne ducă vara viitoare la mare cu cortul iar noi nu avem nici care vreo experienta. Ne încântă însă ideea de a ne trezi pe plajă și sa adormim cu sunetul valurilor.
Avem și noi tot 3 copii iar vara asta am mers la cazare dar am avut o grămadă de bagaje. Nu vreau sa îmi imaginez cum va fi cu cortul ?.
Aici am aflat câteva răspunsuri la unele întrebări foarte arzătoare legate de hrana, duș și toaletă ?.
Ma bucur mult ca va sunt de folos informațiile împărtășite! Multumesc ca ai fost aici și ai citit! 🙂